Yoğun bakım, hastaların yaşadığı sağlık problemlerinin hayatlarını en olumsuz şekilde etkileyecek derecede olmasından dolayı yaşadığı sağlık sorununun ilgili doktorlar tarafından takip edilip, tetkiklerinin yapılarak, tedavi hizmetinin uygulandığı özel bir yaşam ünitesidir. Yoğun bakımda tedavi gören hastaların hayati tehlikelerinin olmasından kaynaklı olarak alacakları hizmetin çok önemli olması gerekmektedir. Durumlarının ağır ve kritik olmasından kaynaklı olarak alınacak yoğun bakım hizmetinin de tüm donanımlara sahip olması gerekmektedir.
Baktığımız zaman çoğu sağlık kuruluşların da yoğun bakım ünitelerinde ki eksiklikler göze çarpmaktadır. Hayati önem taşıyan yoğun bakım ünitelerinin eksikliğinden dolayı çoğu sağlık kurumu hastalarını başka sağlık kuruluşlarına sevk etmek zorunda kalabilmektedir. Sevk edilemeyen hastalar ise bulundukları sağlık kurumlarında ki başka bir birime alınarak tedavisi orada devam etmektedir. Öte yandan yoğun bakım hastasının durumuna bağlı olarak bu hastaların evde yoğun bakım ünitelerinde tedavi görebilmeleri de mümkündür. Bu uygunluğa karar verecek kişi hastanın doktoru olacaktır. Eğer doktor, hasta için evde bakım hizmetinin gerçekleşebileceğini onaylayacak bir karar verirse hastanın evde yoğun bakım hizmetine başlanılabilir.
Yoğun Bakım Hastalarının Eve Çıkmasının Avantajları
Yoğun bakımda olan hastaların tedavi süreçleri oldukça meşakkatli bir süreçtir. Öncelikle doktor tarafından evde yoğun bakımına onay verilen hastaların bulundukları evde ki tüm donanımların ve tıbbi malzemelerin hasta eve getirilmeden bulunuyor olması gerekmektedir. Ardından hastanın eve çıkma onayının verilmesi ile hasta yakınlarına yoğun bakım ekipleri tarafından evde uygulayacakları bakım uygulamalarının eğitimleri ve kullanılacak tıbbi cihazların eğitimi de verilmektedir. Bu eğitimler sonucu hastanın evde yoğun bakım tedavisine başlanılması kaçınılmaz olacaktır. Gelelim yoğun bakım hastalarının evde tedavilerinin devam etmesinin hasta ve hasta yakınlarına vermiş olduğu avantajlara.
- Bilindiği üzere sağlık kuruluşlarında yaşanan yoğunluk sebebiyle ister istemez sağlığımızı riske atmış oluyoruz. Kalabalık sebebiyle çeşitli hastalıkların hasta ve hasta yakınlarına bulaşması kaçınılmaz olabilmektedir. Evde yoğun bakım hizmeti sayesinde hasta ve hasta yakınları kalabalıktan ve çeşitli hastalıklardan kendilerini korumuş olacaktır.
- Bilinci yerinde olan hastalar bir zaman sonra hastane kalmak istemeyeceğinden evde tedavisinin devam etmesini talep eder. Bunun sebebi ise aynı ortamda stabil olarak yaşanmasıdır. Hasta bir zaman sonra sosyal, psikolojik ve ruhsal olarak bunalıma girebilmektedir. Bu doğrultu da hastaya evde yoğun bakım tedavisinin devam etmesi çok daha iyi gelecektir. Sağlık kuruluşlarında hasta ziyaretinin kısıtlı ve zor olmasından kaynaklı olarak hastanın evde bakımının yapılması hasta ziyaretlerini kolaylaştıracaktır. Hastanın sevdiklerini ve ailesini daha fazla görmesi hastayı psikolojik olarak olumlu etkileyecektir.
- Bu süreçte hasta yakınları oldukça yıpranabilmektedir. Refakatçi olarak hasta ile kalmak zorunda kaldıkları için kendi evlerinden uzak kalmakta ve hayatlarını kısıtlamak zorunda kalmaktadırlar. Evde yoğun bakıma tedavisi sayesinde hasta ile daha rahat ve konforlu şekilde ilgilenilmesi mümkün olacaktır.
- Son olarak hastanın evde bakımı için yardımcı olacak sağlık personelleri hastaya daha verimli ve daha yakından bir hizmet sunacaktır. Hastanelerde ki yoğunluk sebebiyle verilen hizmet yeterli olsa da evde verilecek olan sağlık hizmeti çok daha verimli olacaktır.