DİYABET (ŞEKER HASTALIĞI) HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Diğer Haberler

DİYABET (ŞEKER HASTALIĞI) HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Diyabet (Şeker Hastalığı) Nedir

Halk arasında şeker hastalığı olarak adlandırılan diyabet hastalığı, kişinin kanında ki şeker düzeyini dengelemeye çalışan insülin hormonunun yeterince verimli çalışmaması ve eksikliğinden dolayı oluşan kronik bir hastalıktır. Genellikle yetişkinlik çağında görülmeye başlanıp etkisini de fazlasıyla hissettiren diyabet (şeker) hastalığı günümüzde gençlerde hatta çocuklarda da görülmeye başlanmıştır.

Diyabet hastası olmayan bir kişinin kan şekeri düzeyi aç halde iken 120 mg/dl olması gerekirken; tok haldeyken ise 140 mg/dl’nin üstüne çıkmaması gerekmektedir. Eğer açlık ve tokluk hallerinde şeker düzeyi oranı bu değerlerin üstü bir sayı olursa kişide diyabet hastalığının belirtileri görülmektedir.

Sizler de diyabet (şeker) hastalığına yakalanıp yakalanmadığınızı öğrenmek istiyorsanız yapmanız gerekenler çok basit. Açlık kan şekeri (AKŞ) ve oral glikoz tolerans testlerini (OGTT) yaptırarak diyabet hastalığına yakalanıp yakalanmadığınızı öğrenebilirsiniz. Ölçüm sonuçlarında açlık kan şekeri oranı 100 ila 125 mg/dl olması halinde gizli şekerinizin olduğu söylenir. Eğer test sonucunda ki değerinizin oranı 125 mg/dl den daha fazla ise sizde diyabet hastalığının başladığını söylememiz gerekir.

Diyabet (Şeker) Hastalığının Belirtileri Nelerdir

Şeker hastalığına sahip bireyler de karşılaşılan belirtilere bakıldığın da:

Sık sık idrar yapma: Şeker hastalığı sebebiyle kanda birikmiş olan glikozun (şeker) belirli bir süre ardından böbrekler tarafından idrar yoluyla atılmaya başlar. Bu süreçte kişi çok miktarda sıvı kaybedeceğinden sık sık idrara çıkmaya başlar.

Aşırı derecede su tüketimi: Şeker hastalığına vermiş olduğumuz ilk belirtiden kaynaklı olarak kişiler sık sık idrara çıktığı için aşırı su kaybında bulunmaktadır. Vücudun bu sebepten dolayı sıvıya ihtiyacı olacağından bünye sıklıkla su içme içmeye ihtiyaç duyacaktır.

Zayıflama: Vücudun alınan besinleri dışarıya atmasından kaynaklı olarak kişilerde zayıflamalar görülmektedir.

Belirtmiş olduğumuz bu 3 belirti dışında da şeker hastalığında görülebilen başka belirtilerde mevcuttur. Bunlar; çok yemek yeme isteği, iştahsızlık, halsizlik, bulanık görme, aşırı yorgunluk, ağız kuruluğu ve şiddetli baş ağrıları da diyabet (şeker) hastalığı belirtileri arasında gösterilebilir.

DİYABET (ŞEKER) HASTALIĞININ ÇEŞİTLERİ NELERDİR

Diyabet (şeker) hastalığının 5 türü vardır. Bu türler:

Tip 1 diyabet: Bu diyabet türü çocukluk döneminde ortaya çıkmaktadır. Vücutta ki insülin üretiminin az olmasından kaynaklı ihtiyaç duyulan insülinin dışarıdan alınmasının zorunlu olduğu diyabet hastalığı türüdür.

Tip 2 diyabet: Bu diyabet türü ise 40 yaş üstünde ki bireylerde görülmektedir. Burada ki problem pankreasın yeterli boyutta insülin salgılayamamasıdır.

Gentasyonel diyabet: Kadınlarda gebelik döneminde görülen bir diyabet türüdür.

Maturity onset diabetses (MODY): Genellikle çocuklarda rastlanılan bu diyabet türü Tip 2 diyabet türüne çok benzemektedir.

Latent autoimmune diabetes in adults (LADA): Erişkin bireylerde rastlanılan ve Tip 1 diyabet türüne benzeyen diyabet çeşididir.

7 gün 24 saat hizmetinizde olan Ven Life Evde Sağlık Hizmetleri olarak sizler için en iyi hizmeti vermek için çabalıyoruz. Sizler de sağlığınız için en doğru olan hizmeti almak istiyorsanız hemen şimdi web sitemiz üzerindeki iletişim sayfasından randevu oluşturabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir